Skoči na glavno vsebino

TEHNIČNI DAN 8. R – LOKALNA PROIZVODNJA

Z učenci osmih razredov smo v petek, 16. 2. 2024, izvedli tehnični dan na katerem smo obiskali tri lokalna podjetja.

Za gostoljubje se zahvaljujemo podjetjem Siliko, d. o. o., Barjans, d. o. o. in OGM-BI, d. o. o..

Učenci 8. c in 8. a so takole strnili vtise tehničnega dne.

Kako sem spoznal lokalno proizvodnjo…

V petek, 16. 2. 2024, smo v okviru tehniškega dne spoznali štiri lokalna podjetja, ki se ukvarjajo z različnim delom. Najprej so nas lepo sprejeli delavci s Silika. Tam smo se razdelili v dve skupini – prva si je odšla pogledat kratko predstavitev o delu v Siliku, druga pa je odšla v nižje nadstropje, kjer si je ogledala praktično delo. Do prav tega dne nisem vedel, da iz traka gume lahko izdelajo razne izdelke, ki pa so najpogosteje uporabljeni v avtomobilih Volkswagen, BMW, Audi in Marcedes-Benz. Spoznali smo tudi, da so možnosti zaposlitve odlične.

Ko smo končali z obiskom pri Siliku je vsak razred imel svoj plan nadaljnjega ogleda podjetji. Naš razred se je najprej odpravil do podjetja Barjans. Ogledali smo si notranjost balona in delavnih prostorov. V balonu smo videli ogromno papirnatih brisač, ki so namenjene za veliko šol in ostalih ustanov … Vsak delavni prostor je imel svoj namen. Najbolj sem si zapomnil prostor, kjer se izobražuje čistilno osebje. V tem prostoru je največ govora o vrstah čistil, ki se uporabljajo za čiščenje. Od vodiča smo dobili tudi majhno presenečenje. Vsak član razreda je dobil obesek za ključe in športno ruto.

Nato smo se odpravili do servisa avtomobilov. To je bil hitri servis Caserman. Tam nam je gospod razložil, kako deluje motor, pokazal nam je tri načine varjenja in razložil lastnost prav-teh. Preizkusil je tudi merilnik prašnih delcev. Ta stroj mi je bil res zanimiv …

Zadnje podjetje, ki smo ga obiskali je bilo OGM. Dva člana OGM-ja sta nam razložila, da se ukvarjajo s šamotnimi izdelki in dimniki. Najprej sta nam razložila nekaj teoretičnih dejstev, nato pa sta dva moja sošolca sestavila dimnik. Vsi ostali smo morali priznati, da sta se super uskladila in ga sestavila kot profesionalca.

Tako se je naš tehniški dan zaključil. Na koncu sem bil prav zadovoljen, da sem se naučil nekaj novih stvari. Upam, da je bil tehniški dan všeč tudi mojim sošolcem in sošolkam ter vsem učiteljem, ki so bili prisotni.

Martin Matkovič

TEHNIČNI DAN – LOKALNA PROIZVODNJA

V petek 16. 2. 2024 smo imeli osmošolci OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika tehnični dan. Najprej smo se odpravili do proizvodne tovarne Siliko. Tam smo si ogledali proizvodnjo gumijastih izdelkov za avtomobile. Delajo dodatke za BMW, audi, mercedes, jaguar … Izvedeli smo tudi veliko o zgodovini Silika in o zaposlovanju. V Siliku na Vrhniki je zaposlenih kar 260 ljudi. Po ogledu Silika smo se odpravili do podjetja Barjans in med potjo pojedli malico. V Barjansu so nam delavci predstavili njihovo podjetje in skladišča. Voditelj Barjansa nam je odgovoril na vsa vprašanja, ki smo mu jih zastavili. Na koncu ogleda podjetja Barjansa smo dobili ruto in obesek za ključe, učitelji pa še blok in kemični svinčnik. Svoje delo nam je predstavil tudi avtomehanik v samostojnem podjetju Hitri servis Caserman. Opisal in predstavil nam je tipične motorje avtomobilov ter nam z aparatom za zaznavanje čistoče zraka pokazal, koliko onesnaženih plinov izpuščajo avtomobili. Za zadnjo lokalno proizvodnjo smo si ogledali OGM. To je podjetje s tradicionalno izdelavo dimnikov. Predstavili so nam njihovo delo in skladišča. Večina skladišč je bilo zelo prašnih. Na koncu smo izvedli tudi delavnico. Sestavili smo dimnik po navodilih delavca, ki nam je predstavil delovanje njihovega podjetja. Dan je bil zelo zanimiv, čeprav kar naporen.

Nika in Tajda, 8.c

TEHNIČNI DAN – LOKALNA PROIZVODNJA

V petek 16. februarja smo se osmošolci odpravili na tehnični dan v lokalne proizvodnje. Najprej smo odšli v Siliko, kjer smo poslušali manjšo predstavitev o podjetju. Nato smo si ogledali še kako poteka izdelovanje različnih tehničnih izdelkov. Po krajšem premoru smo se odpravili v OGN, kjer so naši sošolci pomagali pri gradnji dimnika. Razkazali pa so nam tudi njihovo skladišče. Potem smo se odpravili do Barjansa. Tudi tukaj so nam razkazali skladišče in nam povedali nekaj zanimivih stvari o svojem delu. Nazadnje smo odšli še v Hitri servis Caserman. Pokazali so nam delovanje motorja avta in napravo za merjenje prašnih delcev v zraku.

Klara Žitko in Beti Žust, 8.a

Po zapisih lahko sklepamo, da je bil tehnični dan uspešen. Z veseljem ga bomo ponovili tudi v prihodnjih letih.

učitelji tehnike in tehnologije

(Skupno 134 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost