Skoči na glavno vsebino

Petošolci šli v srednji vek…

V tem tednu (9. 5. in 11. 5. 2023) smo petošolci naše šole doživeli prav poseben dan. Obiskali smo Mestni muzej Ljubljana, da bi podrobneje spoznali življenje v srednjem veku.

Del dopoldneva smo preživeli zunaj, kjer smo odšli na kratek potep po ulicah in trgih starega mestnega jedra. Nekoliko nam je ponagajal dež, vendar smo kljub temu uspeli videti najpomembnejše stavbe, mostove in ulice, povezane z življenjem v srednjeveški Ljubljani.

V muzeju smo se sprehodili skozi razstavo prazgodovinskih najdb vse do oddelka srednjega veka, kjer se je vse skupaj začelo. Postali smo del srednjeveške zgodbe. Med nas je prišel srednjeveški vicedom in nam naznanil, da imamo lahko v mestu sejem, pri čemer moramo upoštevati vsa pomembna pravila, saj nad nami ves čas bdi roka pravice, ki smo jo tudi videli. Prelevili smo se v obrtniške vajence čevljarja, peka, padarja in pisarja. Naši obrtniški mojstri so nas hitro sprejeli v svoje vrste in nam naložili različne zadolžitve. Imeli smo tudi sodnika in njegove može, ki so skrbno bdeli nad dogajanjem na sejmu.

Na koncu smo se na delavnicah še preizkusili v posameznih obrtniških spretnostih: pisali smo s peresom, izdelovali pečate, spoznavali zdravilna zelišča, šivali čevlje, oblikovali preste in določali kazni za goljufe.

Prav zares smo lahko začutili utrip življenja v srednjeveški Ljubljani. Imeli smo se odlično!

Srečanje z vicedomom
Ugotavljanje kazni
Izdelovanje prest
Šivanje čevljev
(Skupno 122 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost