Skoči na glavno vsebino

SVETOVNI TEDEN IZOBRAŽEVANJA O FINANCAH – GLOBAL MONEY WEEK 2023

Od 20. do 26. marca 2023 je že enajstič po vsem svetu potekala svetovna akcija ozaveščanja o pomenu finančnega izobraževanja in finančni pismenosti otrok in mladostnikov Global Money Week (GMW), ki ga pri nas poimenujemo kar Svetovni teden izobraževanja o financah. Akcija ozaveščanja je nastala v letu 2012 na pobudo mednarodne organizacije Child and Youth Finance International (CYFI), v preteklih treh letih pa je omenjena svetovna akcija ozaveščanja o finančnem izobraževanju in finančni pismenosti prišla pod okrilje Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj – OECD.
Vsako leto se v tednu izobraževanja o financah po vsem svetu odvijajo različni dogodki na temo finančnega izobraževanja otrok in mladostnikov. Slovenija se že od samega začetka 2012 vključuje v obeleževanje omenjenega tedna. V obeleževanje omenjenega tedna je bilo do sedaj vključenih več kot 53 milijonov otrok in mladostnikov iz 176 držav.

V osnovni šoli so vsebine finančnega izobraževanja vključene v različne predmete, z vidika finančnega izobraževanja pa ima pomembnejšo vlogo predmet gospodinjstvo, ki zelo sistematično v okviru modula Ekonomika gospodinjstva obravnava različne vsebine (oblike denarja: bankovci in kovanci, knjižni denar; funkcije denarja, gotovinsko in negotovinsko plačevanje, obročno odplačevanje, plačilo z odlogom, gospodinjsko računovodstvo, prihodki, odhodki, družinski proračun, otroci in denar, žepnina, varčevanje, depozit, vzgoja potrošnika, oglasi in oglaševanje itd).

Tudi na naši šoli smo v tednu od 20. do 26. marca 2023 izpeljati več dejavnosti.

V torek, 21. 3. 2023, so se učenci v sklopu matematike udeležili spletnih predavanj, ki so jih pripravili v ZBS – Združenja bank Slovenije na temo Preprečevanje prevar – Dan odprtih vrat v finančni svet. Poslušali smo predavanje Vloga bank, osebne finance in varnost bančnega poslovanja, ki ga je izvedlo ZBS. Sledilo je predavanje v okviru ZPS z naslovom Primeri prevar in varstvo mladih potrošnikov. Po odmoru smo poslušali predstavnico NLB, ki je govorila o spletni in mobilni banki in njenih pasteh. Banka NKBM je pripravila predavanje na temo Prek spleta plačujem, kupujem … hitro in preprosto. Pa tudi varno? Za konec smo se preizkusili v vaji iz Evropskega denarnega kviza: Zaščitimo se pred prevarami, kjer smo predavateljico navdušili s hitrostjo in pravilnostjo odgovarjanja na vprašanja.

V sredo, 22. 3. 2023, smo v 6. a pri matematiki poslušali in aktivno sodelovali v bančni uri, ki jo je na daljavo organizirala Banka Slovenije. Spoznali smo delovanje centralne banke in njeno vpetost v Evrosistem, spregovorili smo o inflaciji in stabilnosti cen ter spoznali tekmovanje Generacija €vro. Preizkusili smo se tudi v kvizu, ki ga je pripravila Banka Slovenije. Učenka Kristina Rudakova je dosegla odlično 2. mesto.

V tem tednu smo spoznali veliko novega s področja financ 🙂

Zapisala Sonja Strgar

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost