Skoči na glavno vsebino

Pisani kolažirani pirhi

V tem (letos res nenavadnem) predvelikonočnem času bi rada z vami delila eno ustvarjalno zamisel.

Pred leti sem dobila idejo, kako izdelati prav posebne, umetniške pirhe. Postopek je nekoliko daljši kot klasično barvanje, a je rezultat tako lep, da se splača vložiti nekaj več časa. No, pa saj čas ni nekaj, česar bi nam v teh razmerah primanjkovalo … Vsaj večini najbrž ne.

Za izdelavo pirhov s tehniko kolaža oz. trganke potrebujete:

  • papir z vam všečnimi barvami in motivi,
  • malo jajčnega beljaka za lepilo in glazuro,
  • čopič za nanašanje beljaka,
  • prav pridejo tudi škarje in podstavek za jajce.

Jajca morajo biti skuhana in ohlajena. Beljak nanašajte na manjše predele jajčne lupine, na večji površini bi se lahko prehitro zasušil. Papirne koščke, ki so že sprijeti na podlago, premazujte še po vrhu, da bodo kolažirani pirhi imeli lep sijaj.

Sama sem uporabila predvsem časopisni papir, ki je dovolj mehak in vpojen, da se prilagodi ukrivljeni površini in prepoji z beljakom. Koščki papirja se najlepše sprimejo na podlago in med seboj, če so trgani, kak poseben motiv pa je vseeno bolje izrezati, da pride lepše do izraza.

Pa še to: takih pirhov za dalj časa ne zavijte v ovoj, ki ne prepušča zraka (npr. v celofan), ker lahko začnejo v njem plesneti. Povem za vsak slučaj, z enim se je namreč po nekaj tednih zgodilo ravno to, ker si ga je babi shranila kot okras, namesto da bi ga pojedla.

Zabavno ustvarjanje in vesele velikonočne praznike vam želim. 🙂

 

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)
Mateja Bartol

Mateja Bartol

Učiteljica za dodatno učno in drugo pomoč, dipl. slovenist in prof. filozofije.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost