Skoči na glavno vsebino

23. april – svetovni dan knjige in avtorskih pravic

23. april zaznamuje svetovni dan knjige in avtorskih pravic, simbolni dan svetovne literature in promocije branja, ki ga je razglasil Unesco leta 1995. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje kar en teden z različnimi dogodki, povezanimi s knjigo. Vse to je pomembno za ohranjanje slovenske kulturne dediščine preko pisane besede.

Na svetovni dan knjige, 23. aprila, bomo tudi letos v številnih krajih, mestih in deželah praznovali Noč knjige. Čas, ko se obračamo vase, da bi osvetlili pozabljene pokrajine, da bi se obrnili drug k drugemu in prebudili svet, v katerem bo človek človeku človek. Noč, ko z lepoto in domišljijo prebujamo srca in duše. Letos bo potekala v duhu 100-letnice rojstva Ivana Minattija,120-letnice rojstva Srečka Kosovela in Edvarda Kocbeka ter 460-letnice rojstva Williama Shakespeara.

Ob tej priložnosti bomo na šoli izvedli anketo o bralni kulturi, ki pojmuje branje kot vrednoto in poudarja pomen motiviranosti za branje. Z analizo dobljenih podatkov bomo ugotovili, kakšna je bralna kultura naših učencev.

Vabimo vas v knjižnico, kjer imamo veliko zanimivih knjig, ki si jih lahko izposodite. Sezname si lahko ogledate na spletni strani naše šole pod zavihkom Knjižnica – Novosti.

Tone Pavček: Branje

Brati pomeni početi podvige.

Brati je možno marsikaj.

Recimo: grozdje in fige in knjige

in med brati še kaj.

Brati je na sploh enostavno.

Črke hrustaš kot zalogaj.

Teže pa je, a tudi bolj slavno,

brati pravilno in hitro nazaj.

A nazaj se daleč ne pride.

Pravo branje le dalje in dalje gre

čez črke in pike, čez vrte in hribe

v Koromandijo ali še dlje.

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost