Skoči na glavno vsebino

Slovenščina, 7. a (11. prispevek), za 16. 4.

Dragi sedmošolci, prebrala sem nekaj enkratnih, dovršenih prispevkov s kulturnega dne!

Zdaj pa še redne naloge, velja?!

Še enkrat preberite odlomek povesti “Robinzonka” češke pisateljice, ki je živela v 2. polovici 19. in v 1. polovici 20. stoletja, kar se kaže tudi v njenem slogu pisanja. Slog pisanja je danes predmet vašega opazovanja.

S strani 60 izpišite čimveč okrasnih pridevkov, kot so: mravljinčje stezice, koprneče domotožje … .

V predzadnjem odstavku na strani 60 poiščite primero (se spomnite, da so za primero značilni vezniki ko, kot, kakor). Še eno primero najdete na strani 62, spodaj.

Na strani 61 poiščite stalne slogovno zaznamovane besede in besedne zveze ali FRAZEME (poglej na portal “Fran”), kot so: velika Havlinova je obrala vse objestneže, Pavla ni hotela z barvo na dan, za Budilko ji je toliko ko za lanski sneg. Največ, za vas novih, frazemov, je na strani 62: začela jezo kuhati na naju, to je bila voda na njun mlin, Majda vse izvleče iz njega, oba brijeta norca iz nje … .

Na strani 63 lahko preberete nenavaden opis domišljijskega sveta, v katerega se zateče Blažena, veliko starih besed (beležnica, študijska mizica).

Na koncu 64. strani pa poiščite še dve poosebitvi: kaj je zapisala z veliko začetnico in zakaj, kaj je pri pisanju ni ubogalo.

Izpišite PRIMERE! Ko jih boste zagledali pred sabo, boste videli bogastvo pisanja.

Pozdravlja učiteljica Ranka

 

(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost