Skoči na glavno vsebino

Mesec varne rabe interneta 2023

Dan varne rabe interneta smo v Sloveniji praznovali 7. februarja 2023. Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si so ga tokrat posvetili problematiki neprimernih vsebin, ki so jim izpostavljeni otroci in najstniki in imajo nanje negativen vpliv. Letos dan varne rabe interneta praznujemo že dvajsetič.

Osrednji dogodek za šole ob dnevu varne rabe interneta: Neprimerne vsebine in njihov vpliv na mladostnike

Internet kot globalno omrežje ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike. Je poln raznovrstnih vsebin, ki pa niso vse primerne za vse starostne skupine. Večina vsebin je prosto dostopnih in z njimi se srečajo tudi mladostniki, ki jim niso namenjene in jih ne razumejo. Srečanje s temi vsebinami in njihovo nerazumevanje lahko vodi v osebne stiske, normalizacijo nasilja, napačne predstave o odnosih med ljudmi in o spolnosti ter druge težave z dolgoročnimi posledicami. Tudi sami mladi so v posvetih, ki so bili nedavno organizirani po vsej Evropi (tudi v Sloveniji), povedali, da imajo nanje najbolj negativen vpliv na spletu prav neprimerne vsebine.

Da bi te teme osvetlili, so se pri Safe.si odločili, da za dan varne rabe interneta za mlade pripravijo enourni pogovor o problematiki neprimernih spletnih vsebin in njihovem vplivu na najstnike, ki so ga v živo prenašali preko spleta. Osredotočili so se predvsem na nasilne, sovražne ter radikalne vsebine, ki jih širijo nekateri vplivneži, in na problematiko pornografije, s katero se po podatkih raziskav srečajo že otroci mlajši od 11 let.

V Safe.si studiu sta bila Rok Gumzej, socialni pedagog, vloger, predavatelj in svetovalec, ki svetuje mladim, ki so se ujeli v pasti interneta, in Ajda Petek, komunikologinja, dolgoletna sodelavka Safe.si, strokovnjakinja za spletno nasilje, nasilje zaradi spola in spolno nasilje na spletu. Pogovor je vodila Neža Prah Senčar. Da je bil pogovor bolj interaktiven, so sodelovali tudi najstniki preko glasovanja na Mentimetru.

Pogovor, ki je trajal 60 minut, smo v živo spremljali tudi na naši šoli. Pogovor so prenašali preko Arnes video portala 14. februarja 2023 med 8:30 in 9:30.

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost