Skoči na glavno vsebino

PREKO MEJE

V petek, 17. 6. 2022, smo za osmošolce organizirali še zadnji kulturni dan. Peš smo se odpravili do kina na Vrhniki, kjer smo si ogledali film z naslovom Preko meje.

Film se dogaja decembra leta 1942. Štirje otroci so na begu. Sarah in Daniel sta juda, ki jima grozi deportacija. Skrivala sta se v kleti Ottovih in Gerdinih staršev, ki pa so jih po odkritju aretirali. Otto in Gerda se odločita pomagati novima prijateljema in otroci skozi zasnežene gozdove bežijo pred nemškimi vojaki. Da bi prišli na Švedsko, so pripravljeni tvegati svoja življenja. K sreči imajo pri tem pomoč, a komu lahko resnično zaupajo?

Kaj so o filmu povedali učenci?

  • Film je bil super. Ob njem si lahko začutil strah, žalost in ljubezen otrok. Težko si predstavljam, da bi to sama doživela, da bi mi odpeljali starše in bi morala bežati pred vojaki. Všeč pa mi je bil konec, saj vsi otroci ostanejo živi.
  • V filmu je prikazano bežanje judov v drugi svetovni vojni. V filmu je lepo prikazano, kako je potrebno sodelovati in pomagati ljudem v stiski ter da smo vsi ljudje enaki in se ne smemo spravljati na nedolžne ljudi.
  • Film mi je bil všeč, saj prikazuje dogajanje med drugo svetovno vojno, trpljenje judov in o prijateljstvu, ne glede na to katere vere smo, smo vsi ljudje in si moramo pomagati.
  • Ne predstavljam si tega, da bi me ločili od staršev, tako kot so to počeli med vojno.
(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost