Skoči na glavno vsebino

KULINARIKA, LITERATURA IN MI …

Na Osnovni šoli Antona Martina Slomška Vrhnika smo se tematike Dober tek! lotili nekoliko drugače. Izhajali smo iz literature, ki jo po učnem načrtu obravnavamo pri pouku slovenščine. V 6. razredu smo izhajali iz pravljice, v 7. razredu iz bajk in pripovedk, v 8. razredu smo dali poudarek obdobju razsvetljenstva, iz katerega izhajajo tudi Vodnikove Kuharske bukve, v 9. razredu pa smo se posvetili rojaku Ivanu Cankarju in njegovim črticam.

Delo smo zastavili v obliki kulturnega dne. V vsakem izmed obravnavanih besedil smo iskali povezavo s kulinariko in vsem, kar je povezano z izhodiščno temo. 

Ugotovili smo, da je kulinarika v literaturi zelo pogosta tema. Besedila smo obravnavali po skupinah. Najprej smo jih prebrali, analizirali in predstavili v obliki miselnih vzorcev oz. drugih zapisih. Poseben poudarek pri tem smo dali kulinariki, sledilo je poustvarjanje prebranih besedil in izdelava avtorskih izdelkov (risanje s kavo, izdelki iz slanega testa, plakati, predpasniki z Vodnikovimi recepti v izvirniku in sodobni slovenščini, stripi, pesmi, slikopisi …). 

Vse izdelke so razstavili v šolski avli in posneli predstavitveni video, s katerim sodelujemo na natečaju Mladi raziskovalci kulturne dediščine. 

(Skupno 235 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost