Skoči na glavno vsebino

Multimedija 7.5.

Pozdravljeni multimedijci,

 

zaključili smo z manipulacijo fotografije. Glede na oddane izdelke vidim, da vam je program Gimp že kar znan. Do sedaj smo spoznali tri prvine multimedije ( besedilo, zvok in fotografijo). Naslednji korak je video, vendar, da boste spoznali kako je bil video narejen, bomo naslednji 4 urah naredili STOP motion animacijo.

Kaj je sploh to? Video bo povedal vel kot tisoč besed.

Ustvaril/a boš tako imenovano Stop Motion animacijo, ki bo dolga minimalno 60s z vstopno in izstopno špico (kjer se zapiše naslov projekta in avtorja). Izraz v slovenščini pomeni animacija zaustavljenih gibov. Je tehnika animacije, ki prikazuje nežive predmete v gibanju. Ob neprekinjenem predvajanju zaporedja fotografij, se ustvari izgled gibanja. Predlagam, da si najprej pogledaš naslednji posnetek, v katerem vidiš, kaj to sploh je in po korakih predstavljeno, kako to narediš:

Sedaj si izberi, kakšna bo tvoja animacija, naredi scenarij oziroma načrt, nato prični z izdelavo. Potreboval/a boš tudi nek urejevalnik videov, v katerem boš posnete fotografije združil/a v video.

Lahko uporabiš kateregakoli želiš, jaz ti predlagam naslednjega: https://www.movavi.com/support/how-to/windows-movie-makerreview.html?gclid=EAIaIQobChMIu9OWx7nE6AIVRuN3Ch0nWQzsEAAYASAAEgL3fvD_BwE.

ali https://kdenlive.org/en/, kjer imate osnovne napotke za uporabo programa in izdelavo animacijo zaustavljenih gibov na tej povezavi.

V primeru, da ti računalnik ne omogoča vsega zgoraj naštetega ali morda nimaš fotoaparata (če ga imaš na telefonu je dovolj dobro) mi prosim sporoči, da najdeva alternativno možnost. Lahko uporabiš tudi kakšno aplikacijo na telefonu za ustvarjanje animacije, kot je https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cateater.stopmotionstudio&hl=en

Spodaj si lahko prebereš še nekaj napotkov, idej, predlogov. Veliko kreativnosti ti želim!

Postopek izdelave:

Postopek izdelave zahteva vse naslednje korake:

  1. Izberete zgodbo, zapišete scenarij.
  2. Pripravite si sceno in fotoaparat.
  3. Vizualizirajte premikanje predmeta: fotografirate, premaknete predmet, fotografirate, itd.
  4. V program za urejanje uvozite fotografije ter uredite animacijo (koliko fotografij naj se pojavi v eni minuti, koliko časa naj bo prikazana določena fotografija, dodate glasbo, besedilo, učinke itd.), nato jo exportirate (izvozite).

Še nekaj zanimivih povezav:

http://upomancaandrej.weebly.com/programi-za-animacijo.html

https://sites.google.com/site/tp4fotografija/e-skripta/animacija-zaustavljenih-gibov-stop-motion-animacija

http://www.preplet.org/projekti/stop-motion/

https://zmaga.com/content.php?id=5532 Zelo koristna povezava z napotki in programom za izdelavo.

 

Vse to pošljete na moj e-poštni naslov: crgre.chet@thrfg.nearf.fv

(Skupno 214 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost