Teden kulture

»Prijatli! Obrodile
so trte vince nam sladkó,
ki nam oživlja žile,
srcé razjásni in oko,
ki utopi
vse skrbi,
v potrtih prsih up budi!«

 

To so verzi našega največjega pesnika, Franceta Prešerna, s katerimi smo v ponedeljek, 3. 2. 2020, na OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika otvorili Teden kulture, ki ga pripravljamo že vrsto let. Ni naključje, da smo se zbrali ravno v začetku februarja, ko praznujemo kulturni praznik, Prešernov dan.

Skozi ves teden so se v dopoldanskem in popoldanskem času zvrstili številni kulturno obarvani dogodki, ki so jih pripravili naši učenci z mentorji.

Že v ponedeljek dopoldan so učenci ustvarjali prave slikarske umetnine v Slomškovem slikarskem ateljeju in nato z njimi okrasili šolsko avlo. Pozno popoldansko dogajanje pa so v sklopu Večera petja, plesa in poezije obogatili pevci otroških pevskih zborov in plesalci folklore, predstavili pa so se tudi mladi pesniki, ki so deklamirali svoje avtorske pesmi, ki so bile izbrane kot najboljše na internem šolskem literarnem natečaju.

Da na šoli nimamo samo dobrih pesnikov, temveč tudi dobre pisatelje, so dokazali šestošolci, ki so sami izdelali čisto prave knjižice, vanje zapisali avtorske pravljice in jih ilustrirali ter razstavili v posebni vitrini v šolski avli.

Na naši šoli poseben poudarek dajemo tudi kulturi branja. Zato je šolska knjižničarka pripravila razstavo novosti, leposlovnih knjig in strokovne literature za učence vseh starosti. Učenci so z navdušenjem listali in prebirali razstavljeno gradivo. Mnogi so že nestrpno čakali, da si bodo svojo priljubljeno knjigo lahko izposodili v šolski knjižnici. Takšen pa je bil tudi namen omenjene razstave.

Da imamo na naši šoli odlično igralsko zasedbo, ni potrebno posebej poudarjati. To so ponovno dokazali mladi gledališčniki, ki so nam torkov večer polepšali z dramsko igro.

Četrtkov dopoldan je minil v znamenju medpredmetnega povezovanja slovenščine in angleščine. Na tekmovanju v črkovanju angleških besed je bil izbran šolski prvak. Sledili pa sta angleški dramatizaciji Levstikovih del, in sicer Kdo je napravil Vidku srajčico in odlomek iz Martina Krpana.

Četrtkov literarni večer pa smo posvetili našemu rojaku, pisatelju, pesniku, slikarju in vsestranskemu umetniku gospodu Ivanu Malavašiču. V uvodu so se v obliki pritrkovanja oglasili zvonovi, ki so  gospoda Malavašiča spremljali že od otroštva. Učenci so uprizorili tudi dramatizacijo kratke zgodbe Maškare, ki jo je gospod Malavašič pred nekaj leti napisal posebej za nas, našo šolo. Sledila je zanimiva predstavitev njegovega življenja in dela, ki so nam jo v obliki razgovora predstavili gostje: njegov sin Andrej Malavašič, gospa Sonja Malovrh, avtorica razstave ob Malavašičevemu 90. rojstnemu dnevu in Tatjana Oblak Milčinski, organizatorka kulturnih dejavnosti na Zavodu Ivana Cankarja. Dogajanje so popestrile tudi deklamacije Malavašičevih pesmi v izvedbi šestošolk, iz diatonične harmonike našega učenca pa so se slišale tudi znane melodije pesmi, za katere je besedilo prispeval prav Ivan Malavašič. Da se je »pustno vzdušje« iz dramske igre Maškare nadaljevalo tudi po zaključku te kulturne prireditve, pa so poskrbeli naši pridni kuharji s slastnimi krofi in domačim zeliščnim čajem.

Naš kulturni teden smo zaključili v petek dopoldan, ko smo obeležili slovenski kulturni praznik s spominom na pesnika Prešerna, predstavitvijo avtorskih pravljic in pesmi naših učencev ter harmonikarskimi melodijami.

Da smo uspešno pripeljali h koncu še en Teden kulture, nakazujejo tudi lepe misli, ki so jih gostje, ki iz leta v leto številčneje obiskujejo naše kulturne prireditve, zapisali v našo knjigo vtisov.

Prešeren je v svoji Zdravljici še zapisal:

»Nazadnje še, prijatlji,
kozarce zase vzdignimo,
ki smo zato se zbrat’li,
ker dobro v srcu mislimo;
dókaj dni
naj živí
vsak, kar nas dobrih je ljudi!«

Tudi mi v naših srcih dobro mislimo. Zato smo veseli, da smo z opisanimi dogodki pripomogli k širjenju slovenske besede, pesmi in kulture ter tako vsem prisotnim pretekli teden polepšali s kulturnimi vsebinami.

 

Vesna Jurač

(Skupno 164 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...