UREDITEV ŠOLSKEGA EKO VRTA

Na Osnovni šoli Antona Martina Slomška Vrhnika se zavedamo, da je narava naša največja učilnica. Pouk v naravi ni samo zabaven, zdrav, ampak je tudi v sladu s trajnostnim razvojem. Po naših izkušnjah pa pripomore tudi k dobrim rezultatom na področju osebnega in socialnega razvoja učencev.

Naša šola se nahaja na odlični lokaciji, ki je delno že urejena v učilnico na prostem. To je izkustveni prostor v naravi, kjer učenci pridobivajo nova znanja na nekoliko drugačen, zanimiv in inovativen način. Z zaključkom gradbenih del ob izgradnji novega šolskega prizidka je bilo v aprilu in maju mogoče uresničiti našo željo o ureditvi šolskega eko vrta, ki ga bomo vzdrževali sami in bo na voljo vsem učencem in učiteljem. Nad tem so bili navdušeni tudi šolska skupnost, svet staršev in šolski sklad, ki je ta projekt tudi delno finančno podprl.

Namen šolskega eko vrta je, da popestri šolsko okolico, ponudi mesto za spoznavanje rastlin, pridelkov, vrtnin, procesov v naravi in je tudi odlična priložnost za rokovanjem z zemljo in orodjem.  Zanj smo izbrali sistem visokih gred, ki imajo številne pozitivne lastnosti: lažja zasaditev in nega rastlin, večja zaščita pred škodljivci, ni zastajanja vode, spomladi se zemlja v njih prej segreje, zato lahko prej sejemo ter sadimo ipd.

Dva tedna pred prvomajskimi prazniki smo pričeli z delom, ki je potekalo po točno določenih korakih. Najprej je bilo potrebno proučiti postopek izdelave visoke grede, pridobiti ustrezen material, izbrati primerno lokacijo ter pripraviti mesto za postavitev dveh visokih gred. Pri tem so sodelovali učenci osmih in devetih razredov pod budnim očesom njihovih mentorjev in hišnika.

Najprej so odstranili travno rušo in skopali ustrezno veliko luknjo na mestu, ki je bilo določeno za postavitev visokih gred. Sledila je namestitev mreže za zaščito pred škodljivci in lesenega ogrodja, obdanega s čepasto folijo za toplotno izolacijo in zaščito lesa. Sledilo je polnjenje visoke grede po točno določenih plasteh: karton, veje in odpadlo listje okoliških dreves, ovčja volna, ki jo je daroval lokalni ovčerejec, humus s šolskega komposta ter ustrezna zemlja, ki jo je darovalo podjetje Unichem iz Sinje Gorice. Zemljo je bilo nato potrebno pripraviti za zasaditev rastlin. Pri tem so na pomoč priskočili tretješolci z razredničarkama. Zemljo so zrahljali ter posejali in nasadili nekaj zelišč, zelenjave in rož. Nedaleč od visokih gred pa so osmošolci skupaj z mentorji zasadili tudi zeliščni vrt.

Učenci imajo sedaj nalogo, da rastline ustrezno zalivajo in negujejo ter opazujejo njihovo rast in razvoj. Z uporabo vzgojenih rastlin na šolskem eko vrtu (npr. pri pouku gospodinjstva) želimo promovirati samooskrbo, učence seznaniti z njihovo predelavo, kompostiranjem, vonjem in okusi ter jih spodbuditi, da poznajo celoten proces od semena do krožnika.

Z ureditvijo šolskega eko vrta je dodan kamenček v mozaik ureditve celotne učilnice na prostem. Pred nami je še precej dela, saj se zavedamo, da imamo danih veliko naravnih možnosti, ki jih je potrebno čim koristneje izrabiti.

Vesna Jurač

(Skupno 369 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...