ZA NAMI JE ŽE TRADICIONALEN TEDEN KULTURE

Na OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika smo ponovno dokazali, da smo pravi kulturniki. Za nami je namreč že tradicionalni Teden kulture, ki smo ga tokrat izvedli od 4. do 7. februarja, v tednu, ko praznujemo tudi slovenski kulturni praznik. Učenci in učitelji naše šole so v štirih dneh pripravili in izvedli pester nabor dogodkov in prireditev, ki so bili lepo sprejeti in obiskani.

V Tednu kulture smo si lahko ogledali razstavljene umetnine naših učencev, ki so nastale v Slomškovem slikarskem ateljeju in so na ogled v šolski avli. V sredo smo v šolski telovadnici bili priča obeležitvi našega kulturnega praznika. Kulturno pa smo se udejstvovali tudi v času podaljšanega bivanja, ko smo v sklopu čajanke izvedli pravljične urice. V goste smo povabili  vrhniško glasbeno šolo, v sklopu katere so naši učenci spoznavali posamezne inštrumente in tudi ostala področja glasbenega sveta. Nadarjeni učenci pa so v preteklem tednu ostalim učencem naše šole predstavljali ideje, ki se rojevajo ob njihovih mesečnih srečanjih in druženjih.

Popoldanski oziroma večerni čas Tedna kulture pa je bil rezerviran za različne kulturne prireditve. Tako smo v ponedeljek, 4. 2. 2019, bili priča Večeru petja in plesa. Prepevali so nam naši učenci in učitelji. Na Koroško so nas z zbadljivkami, petjem in plesom popeljali naši folkloristi. Priča smo bili tudi deklamaciji Romea in Julije. Zanimiva pa je bila tudi interpretacija Prešernovega Povodnega moža, ki so ga učenci iz osmega in devetega razreda predstavili v obliki prepleta slovenskega in španskega jezika, ki sta jo s svojim plesom popestrila tudi Urška in povodni mož. Torek, 5. 2. 2019,  in sreda, 6. 2. 2019, pa sta bila namenjena gledališki dejavnosti. Kulturni teden smo uspešno zaključili v četrtek, 7. 2. 2019, z irskimi pripovedmi in petjem irskih ljudskih pesmi. Ta dan pa nas je s svojim obiskom počastil tudi namestnik veleposlanika Irske, gospod Arthur Hendrick s soprogo. V intervjuju, ki smo ga izvedli z njim, nam je povedal nekaj zanimivosti iz svojega življenja na Irskem, v Sloveniji in državah, kjer je že deloval. Bil je tudi zelo navdušen, da je lahko bil na naši šoli priča prijetnemu večeru v svojem maternem jeziku.

Slomški smo veseli in zadovoljni, da smo tudi tokrat uspešno izvedli Teden kulture in tako s svojim trudom in delom pripomogli k širjenju slovenske besede in slovenske kulture ter našim obiskovalcem pretekle dni polepšali s kulturnimi vsebinami. V ponos in veselje pa so nam tudi zapisi v knjigi vtisov, kamor so obiskovalci napisali svoje misli, pozitivna mnenja in številne pohvale, ki nam dajejo še dodaten zagon za naš trud in delo tudi v prihodnje.

Vesna Jurač

 

(Skupno 269 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...