EKSKURZIJA V GORIŠKA BRDA

V petek, 28. 9. 2018, smo se učenci devetih razredov okoli pol osme ure zjutraj odpravili na pot proti Goriškim Brdom. Peljali smo se mimo Postojne in Nanosa v Vipavsko dolino in proti Sabotinu. Takoj ko smo stopili iz avtobusa, nam je lase razpihala burja. Hladna burja pa je zagotovo prebudila tudi tiste, ki takrat še niso bili čisto prebujeni.

Najprej smo si ogledali mogočni solkanski most, ki so ga med prvo svetovno vojno porušili in nato zopet zgradili. Naslednja točka našega ogleda je bil vrh Sabotina, kamor smo odšli kar peš in tako pretegnili tudi naše mišice. Tako smo se lahko še bolje vživeli v to, kakšne napore so morali pretrpeti vojaki v prvi svetovni vojni. Na vrhu smo si z vodičem ogledali več kavern ter bolje spoznali življenjske pogoje v vojni. Ker pa bi nam hoja nazaj vzela preveč časa, smo se v Brda zapeljali kar z avtobusom. Na lastne oči smo se prepričali, kako poseben je ta predel Slovenije, kjer te z vseh strani obkrožajo vinogradi. Ogledali smo si še vasi Šmartno in Dobrna, ki sta lepo obnovljeni.

Domov smo prišli utrujeni, a polni novega znanja. Vsaj meni je ta ekskurzija bila ena lepših, saj sem jo preživela v čudoviti pokrajini z dobro družbo.

Ana Černetič, 9. B

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...