POROČILO  O NARAVOSLOVNEM DNEVU

V torek 25. septembra smo se s kolesi odpravili na Ljubljansko barje. Vsi smo se že od začetka veselili, da bomo videli ptice in druga bitja barja.

Najprej smo se ustavili pri umetnih gnezdiščih ptic postovk. Videli smo, da so postavljena na visokih mestih. Če kmetje prehitro kosijo, lahko uničijo gnezdišča barjanskih ptic, ki gnezdijo na tleh ( KOSEC). Kosec je ena izmed barjanskih ptic, ki prebiva na tleh. Ponavadi se skriva v visoki travi.

Nadaljevali smo svojo pot. Ustavili smo se pri Jurčevem šotišču. Tam smo določili vrsto drevesa. To drevo se je imenovalo vrba Iva. Potem smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je brala poročilo o nizkem in visokem barju, druga skupina pa je z učiteljico odšla pogledat šotni mah in navadno praprot. Ti dve rastlini se razmnožujeta s trosi.

Šli smo naprej po učni poti, mimo učnih tabel. Tam so bile prikazane najdbe v Ljubljanici, različne vrste ptic ( drevesna cipa, zelena rega, kačji pastirji, rjavi srakoper, rumeni strnad pa je posebna vrsta, ker gnezdo skrije v mejici.)

Nadaljevali smo pot in se pripeljali da Malega  placa / Malega blatca. Ta  leži na osamelcu Kostanjevica. Je še edino nizko barje v Sloveniji. Je tudi stoječa voda, ki je porasla z rastlinami. Ker leži na osamelcu Kostanjevica je tam veliko kostanja. So tudi različna živa bitja, največ je komarjev.

Naravoslovni dan se mi je zdel zelo zanimiv, ker smo vsi spoznali nove rastline in živali, ki prebivajo na Ljubljanskem barju in nekaj o reki Ljubljanici.

Eva Košir, 6.b

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...