VEČER PETJA IN PLESA

Leto 2018 je prav posebno leto, saj praznuje kultura. Praznuje na naši šoli, v vrhniški občini, širom Slovenije in tudi izven njenih državnih meja po Evropi. Leto 2018 je leto evropske kulturne dediščine in Cankarjevo leto.

Kot radi pravimo: Najprej moraš imeti rad sebe, da imaš lahko potem rad še druge. Tudi pri kulturni dediščini gre za nekaj podobnega: Najprej moraš poznati svojo kulturno dediščino in se zavedati lastne kulturne identitete, da lahko sprejemaš tudi druge, da lahko sprejemaš kulturno raznolikost.

Kultura ima mnogo obrazov, ki so kot mostovi, ki povezujejo našo preteklost s sedanjostjo. In seveda – gradijo njeno prihodnost. Kulturo lahko srečamo na vsakem koraku. Ni je potrebno iskati v muzejih, gledališčih, galerijah. Srečaš jo, ko ti nekdo pokloni prijazen nasmeh, pove nekaj lepega, ko si v družbi ljudi, ki so ti blizu. Resnično pa zaživi takrat, ko smo prijazni in spoštljivi drug do drugega tudi mi, še posebej takrat, ko se to zdi najtežje.

Kultura smo ljudje, ki s svojo pozitivno energijo, idejami in ustvarjalnostjo pišemo zgodovino svojega kraja in s tem tudi države, v kateri živimo. Vsak na svoj način.

Na torkov večer so jo pisali učenci naše šole. Z ubranim petjem so se predstavili pevci od 1. do 9. razreda, ki redno obiskujejo pevske vaje pod budnim očesom Alenke Košak Mencin, Urške Zamejc, Lidije Lenarčič ter Helene Grbac. Posebno piko na i je dodal učiteljski pevski zbor. Večer petja in plesa so zaključili mladi folklorniki, ki plešejo v šolski folklorni skupini in jih vodi Tanja Zupan.

Hvala vsem učencem in mentoricam, saj smo začutili njihov trud, ki so ga vložili v skupno delo. Hvala gospe Marti Kržič za klavirsko spremljavo zborov in Vesni Jurač, ki je s harmoniko spremljala folklorno skupino. Zahvala gre tudi Vanji Kavčnik Kolar, ki je napisala vezno besedilo.

Tanja Zupan

      

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...