EKSKURZIJA PO POTEH RIMLJANOV

Na naši šoli smo nadarjeni in vedoželjni učenci v sodelovanju z našimi učitelji raziskovali življenje Rimljanov. Njihovo preteklost smo predstavili učencem petih razredov na različne načine: izdelali smo kratek film o rimskih ostankih na Slovenskem, nekateri med nami so pripravili igro s kartami, makete,  predstavitve, lov za zakladom …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za zaključek našega dela smo se v soboto, 25.3.2017, učenci od 6. do 9. razreda in učitelji odpravili na ekskurzijo Po poteh Rimljanov. Pot nas je najprej zanesla v Logatec ali po latinsko LONGATICUM, kjer smo si ogledali Lanišče (rimska utrdba). Poskušali smo se vživeti v preteklost, zato smo odigrali improvizacijsko igro – napad barbarov na utrdbo. Kot orožje so nam služili storži, ki smo jih našli na tleh, in debele smrekove palice, ki so predstavljale rušilne ovne. Boj je bil zabaven, saj smo se veliko presmejali – a tudi povsem nenevaren tako za nas kot tudi za arheološke ostanke.

Pot nas je vodila proti prestolnici, Ljubljani, po latinsko EMONI. V mestnem muzeju sta nas pričakala kustosa, oblečena v rimska oblačila in obuta v sandale. Tu smo preko delavnic izvedeli nekaj več o samem življenju Emoncev, izgledu današnje Ljubljane takrat, njihovi kulturi in mnogo drugega. Kaj vse razkriva preteklost …

Odpeljali smo se naprej, na drug konec Slovenije, v Celje ali CELEIA po latinsko. Ogledali smo si mesto pod mestom. Ostali smo brez besed nad neverjetno lepo ohranjenimi ostanki cest, rimskih hiš, fresk in mozaikov, pa tudi kipov vladarjev.

Rimske nekropole stojijo v Šempetru. To so grobnice, nekatere med njimi so iz 1. st. n. št., in visoke osem metrov. Na skoraj vsaki izmed teh grobnic so upodobljene podobe rimskih bogov.  Presenetljivo dobro kljubujejo zobu časa.

Kljub dobremu predznanju o Rimljanih smo  na letošnji ekskurziji  spoznali mnogo novih dejstev ter bili presenečeni in navdušeni nad videnim. Zelo nas je navdušila njihova naprednost in inovativnost, predvsem v arhitekturnih rešitvah (npr. talno ogrevanje hiš).

 

Vtise udeležencev ekskurzije uredila:

Eva Marinič, 7.b

(Skupno 447 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...