Skoči na glavno vsebino

Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

Pozdravljeni starši in učitelji.

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo letos nekoliko drugačna. Učenci so že dobili navodila s strani razrednikov, vas pa pozivam, da se jim pridružite.

Doma si skupaj s svojimi otroki pripravite zajtrk, ki sestoji iz KRUHA, MASLA, MEDU, JABOLKA in MLEKA. Če je le mogoče naj bodo sestavine zajtrka lokalnega  (slovenskega) porekla . V tem tednu pripravite skupaj z otroki tudi tipično slovensko kosilo.

Letos imamo starši in seveda učitelji  še večjo vlogo, da mlajšim predstavimo pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Več si lahko preberete na spodnjih povezavah:

https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/dan-slovenske-hrane-in-tradicionalni-slovenski-zajtrk

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

https://www.zrss.si/objava/tradicionalni-slovenski-zajtrk

https://www.nijz.si/sl/oznake/tradicionalni-slovenski-zajtrk

Dober tek in ostanite zdravi

Petra Vogrinc, vodja šolske prehrane

(Skupno 213 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost