Skoči na glavno vsebino

Folklorna skupina

Jurjevo – praznik pomladi

Jurjevo je pomemben ljudski praznik, ki ga praznujemo 24. aprila, Zeleni Jurij je starodavni mitološki junak, ki prinaša pomlad, srečo in oblije, z obredom na jurjevo pa oznanjamo rast in začetek novega življenjskega kroga. Gre za obdobje, ko narava ozeleni, na travnikih pa se ponovno pase živina. Zanimivo je, da jurjevo praznujejo ljudje po vsem svetu, v Sloveniji pa je še posebej izrazito praznovanje v Beli krajini.

Na Slovenskem se je jurjevo praznovalo z obredom, ki ga imenujemo jurjevanje. V Beli krajini poznajo črnomaljsko in pastirsko jurjevanje. Pri črnomaljskem se je na jurjevo nedeljo mladina zbrala na Gričku, kjer so enega izmed mladeničev odeli v zelenje – predstavljal je Zelenega Jurija. Istočasno so dekleta s pisanimi trakovi in rožami okrasila mlado brezo. Skupina deklet in mladeničev se je nato odpravila v mesto. Sprevod se je pričenjal z mladeniči, ki so piskali in trobili, s čemer so odganjali zle sile, ki bi preprečile prihod pomladi. Sledili so jim fantje, ki so nosili okrašeno drevo, imenovano mlaj, za katerim je stopal Zeleni Jurij, za njim pa dekleta. Meščani so sprevod navdušeno pričakali, nato pa so ga skupaj zaključili tako, da so juraši odpeljali Zelenega Jurija do mosta pod cerkvico Sv. Duha, kjer so vrgli zeleni koš v reko Dobličico.

Oglej si odrsko postavitev jurjevanja v izvedbi Akademske folklorne skupine Študent, Maribor

Bela krajina, ZELENI JURE

https://www.youtube.com/watch?v=ADKz_P3-XVs

 

Oglej si posnetek, nato pa si ga še enkrat zavrti in zraven zapoj. Pripravila sem besedila pesmi, ki jih pojejo mladi plesalci, mi pa smo jih peli na lanskem majskem nastopu.

Otroška folklorna skupina Dragatuš

LEPA ANKA

https://www.youtube.com/watch?v=FJbVLElodPE

belokranjske-pesmi

 

Želim vam prijetne in sproščene prvomajske počitnice. J

učiteljica Tanja Zupan

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost