Skoči na glavno vsebino

Vseslovensko petje

Vseslovensko petje s srci, je dogodek, ki že tretje leto zapovrstjo s prepevanjem slovenskih pesmi povezuje občanke in občane v vsakodnevnem življenju.

Slovenci smo narod petja in prav petje je tisto, ki nas zmore bolje povezati. Pojemo lahko vsi ne glede na izobrazbo, status, s posluhom ali brez in to kjerkoli.

Petje povezuje vse generacije doma in po svetu. Zato potrebujemo le dobro voljo.

Ko skupaj zapojemo, povežemo energijo zvoka in moč besede. Povežemo se sami s seboj in z drugimi v celoto, ki je prežeta z vibracijo ljubezni, radosti in miru.

Stare kulture so pele vsakodnevno, še posebej ob določenih obredih. Danes tudi znanstveniki dokazujejo, da petje na nas deluje terapevtsko in blagodejno.

Po naši tradiciji na dan Sv. Jurija, to je 23. aprila, Sv. Jurij nosi vejico po hišah za dobro letino in zdravje. Zato je pravi dan, da se s prepevanjem pesmi povežemo z mislijo o zdravju in obilju, kajti prav to vsi potrebujemo v teh drugačnih časih.

Hvala vsem, ki ste sodelovali in prispevali v  letih 2018 in 2019. Vi ste tisti, ki ste  začutili, kako pomembno je nadaljevati s tem dogodkom. Vaši odzivi so bili prisrčni in iskreni, in kar je pomembno, imeli ste se lepo.

 

KDAJ?

V letu 2020 bomo znova prepevali 23. aprila med 10. in 11. uro. 

 

KJE?

Tokrat pojemo od doma.  Pojemo,  v avtu, iz bolnišnične postelje, sprehoda, na delovnih mestih oziroma kjerkoli smo v danem trenutku. Zapojte v mislih ali  na glas, kolikor vam v danem trenutku omogoča delovno mesto.

 

KAKO?

Vsi zapojemo himno in Lipa zelenela je, ostalo je po vašem izboru. Pomembno je, da pojete s srcem. Besedila najdete na youtube, www.besedilo.si, www.narodne-pesmi.si

Na spletni strani http://www.vseslovenskopetje.si/, najdete prijavnico, kamor vpišete podatke o sodelovanju.

Primer           dobre             prakse           iz         preteklega    leta     Ravne            na       Koroškem: https://www.ravne.si/objava/188660 

Verjamem, da je boljše sodelovanje in povezanost mogoče doseči z majhnimi koraki, ki imajo lahko na dolgi rok velik učinek. Hkrati vzgajamo novo generacijo mladih, da bodo slovenski jezik, kulturo in svojo indentiteto lažje in bolje čutili.

Lani je projekt podprl s častnim pokroviteljstvom predsednik države gospod Borut Pahor, letos je častno pokroviteljstvo prevzel gospod Marjan Šarec, v času njegovega predsedovanja.

 

Saj veste, kdor poje, dobro misli.

S spoštovanjem in srčnimi pozdravi,

Matea Brečko

 

Kontaktni podatki:

e-naslov: ifrfybirafxbcrgwr@tznvy.pbz  

FB:      Vseslovensko          petje s          srci: https://www.facebook.com/events/738348286569387/?active_tab=discussion

(Skupno 371 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost