Skoči na glavno vsebino

Fizika – 1. 4.

Za samostojno delo doma potrebuješ učbenik, zvezek in delovni zvezek. Sledi navodilom, si delaj zapiske in rešuj naloge.
Za morebitna vprašanja me kontaktiraj po elektronski pošti.

Ponovitev – 1. 4.

Naredi si zapiske v zvezek.

Merjenje električnega toka

Tok merimo z ampermetrom. Vežemo ga v sam električni krog. Rdeča žica na pozitivni pol in modra, ali črna na negativni pol. Izberemo največje merilno območje in ga postopoma zmanjšujemo. Če izberemo merilno območje 3A, pomeni maksimalen odklon kazalca 3A.

Električni tok (I) pred porabnikom je enak toku za porabnikom, ker velja zakon o ohranitvi naboja.

Merjenje električne napetosti

Voltmeter vežemo zmeraj med dve točki električnega kroga, med katerima nas zanima napetost. To je vzporedna vezava. Napetost vira imenujemo gonilno napetost (Ug) in je enaka napetosti na porabnikih (padec napetosti). Med točkama električnega kroga, kjer ni porabnika (žica), je napetost OV.

1. Naredi meritev

Sestavi električni krog in izmeri napetost vira, napetost na prvi žarnici, napetost na drugi žarnici in napetost na obeh žarnicah skupaj. Nariši shemo meritve in zapiši ugotovitve.

Na simulaciji v e učilnici sestavi vezje po sliki, nariši shemo s pomočjo simbolov v zvezek in zapiši ugotovitve.

2. Raziskovalna naloga

S pomočjo simulacije ali na povezavi: https://dcaclab.com/sl/lab?from_main_page=true sestavi električni krog z žarnico, baterijo in stikalom. Meriš napetost na stikalu, ko je stikalo vklopljeno in ko je izklopljeno. Razloži rezultat meritve.

Reši naloge iz DZ.

Dokaze o delu posredujte na elektronsko pošto.

(Skupno 309 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost