Skoči na glavno vsebino

NAR 7.A – TRDA IN MEHKA VODA

Pozdravljeni učenci 7.a! V prejšnjem tednu ste super opravili poskus. Danes bo nekoliko bolj zahteven, vendar verjamem, da boste zmogli. Teoretične osnove dobite tukaj: MEHKA IN TRDA VOD Izberite 3 vrste vode in ugotovite, katera je bolj trda oz. mehka. Kako? Izvedite 2 preprosta poskusa v več serijah. Seveda slikajte in napišite kratko poročilo.

  1. IZHLAPEVANJE : Vzemite 3 male, svetle krožničke in na prvega dajte 1 žlico vode iz pipe, na drugega 1 žlico radenske ali donata (če nimate pa deževnico) in na tretjega 1 žlico slane vode. Postavite na okno za nekaj dni, dokler vsa voda ne izhlapi. Nato poglejte, na katerem krožničku je največji bel madež. Ta voda vsebuje največ mineralnih snovi, zato je najbolj trda voda.
  2. PENJENJE MILNICE: Pripravi ravnilo, saj boš meril-a višino pene. Vzemite 3 enako velike plastenke (po 1,5l) in v prvo nalijte 2 dcl vode iz pipe, v drugo 2 dcl radenske ali donata ali deževnice in v tretjo 2dcl slane vode. V vsako plastenko dajte po 3 kapljice detergenta za pomivanje posode. Plastenke dobro zaprite. Nato vsako posebej 10 x močno stresite, postavite na mizo in izmerite višino pene v cm. Tako ponovite še z drugo in tretjo. Meritve zapišite v tabelo. Tista voda, v kateri se milo najbolje peni oz. je višina pene največja, je najmehkejša voda.

OPOZORILO: Poročilo vsebuje naslednje korake: NAMEN POSKUSOV, POTEK DELA, SKICA POSKUSA, MERITVE IN OPAŽANJA, REZULTATI (fotke) IN UGOTOVITVE, IZBOLJŠAVE.

Prosim, če ga napišete v wordu in do četrtka 26.3.2020 pošljete na mojo epošto.

(Skupno 620 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost