Skoči na glavno vsebino

BIO 9 TRADICIONALNI BIOTEHNOLOŠKI POSTOPKI

Pozdravljeni devetošolci! Detektivsko nalogo v zvezi z rodovniki ste večinoma dobro opravili tisti, ki ste mi jo poslali. Od ostalih pa to še pričakujem. Za danes pa imam za vas poseben IZZIV – KUHARSKI z raziskovalnim pristopom. Lahko se odločiš za PEKO KRUHA (traja 2 uri, en dan)  ali izdelavo jogurta (traja več dni, po nekaj min/dan). Poišči recept za izdelavo na spletu. Nato si izberi eno spremenljivko, npr: vrsta vzhajalnega sredstva, vrsta moke, vrsta tekočine, vrsta mleka, vrsta bakterij, vrsta sladilnega sredstva, količina sladkorja, moke…

  1. KRUH: speci 2 majhna hlebčka po 300g po izbranem receptu, samo enega naredi z mlekom, drugega z vodo (spremenljivka torej vrsta tekočine) ali enega s kvasom, drugega s pecilnim praškom (vrsta vzhajalnega sredstva)…, ali iz različnih vrst moke, različnih sladil, dodatkov…vse ostale sestavine pa po količinah enako kot je v receptu. Pripravi degustacijo spečenega kruha z namazi… za vso družino za zajtrk ali večerjo. Poslikaj in slike vstavi v poročilo, ki ga napišeš s koraki raziskovanja (če si pozabil-a, učbenik str. 7) in ga pošlji meni v oceno.
  2. JOGURT (sadni ali navadni): naredi 2 vrsti navadnih jogurtov iz dveh različnih vrst mleka ali z dveh različnih vrst bakterij, ki jih dobiš v različnih navadnih jogurtih (npr eden Mu, drugi Ego) ali dveh različnih okusov. Torej ena spremenljivka, vse ostalo je po receptu. V roku dneva, dveh pripravi degustacijo jogurtov za vso družino. Poslikaj in slike vstavi v poročilo, ki ga napišeš s koraki raziskovanja (če si pozabil-a, učbenik str. 7) in ga pošlji meni v oceno.

OPOZORILO: Domneve oz hipoteze zapiši prej preden se lotiš praktičnega dela! Od degustatorjev zberi mnenja o tem, kateri kruh oz. jogurt je boljši in zakaj. In ne povej jim, kaj je notri. Naj ugotovijo sami.

Zaradi lažjega branja poročilo prosim napiši v wordu in mi ga pošlji do petka 27.3.2020.

(Skupno 1.120 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost