TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos se je naša šola v novembru pridružila vseslovenskemu projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki smo ga na naši šoli dopolnili in nadgradili v »Dan slovenske hrane«. Na šoli so ta dan potekale različne aktivnosti, še posebno  pozornost pa smo namenili zdravemu prehranjevanju skozi ves dan in gibanju. Osmošolci so nam o tem dnevu posredovali tudi nekaj svojih razmišljanj, ki jih predstavljamo v nadaljevanju tega prispevka.

Za tradicionalni slovenski zajtrk na naši šoli postrežejo z medom, maslom in seveda mlekom. Že pred pričetkom pouka je v jedilnici možnost, da zajtrkujemo. Menim, da je to zelo zdravo in bi lahko to še večkrat ponovili. Zajtrk je zelo pomemben obrok, saj z njim dan začnemo, brez njega pa bi težje razmišljali in sledili pouku. Maslo in med sta zelo zdrava, zato ju tudi sam veliko krat jem. Prav tako pa je zjutraj pomembno uživanje sanja, na primer jabolk, banan …

Bor Fefer, 8. b

Mislim, da je pomembno, da spoznamo slovensko hrano, ki jo pridelajo v Sloveniji, ne pa, da kupujemo uvoženo hrano z drugega konca sveta. S tem, da kupujemo domačo hrano, podpiramo razvoj slovenskega kmetijstva in samooskrbo. Zdrava polnovredna hrana pomaga udi možganom pri razmišljanju. Bolje je, da namesto nezdrave in mastne hrane pojemo kos kruha in tako začnemo svoj dan.

Bor Mesec, 8. a

Na tradicionalnem slovenskem zajtrku lahko vsi učenci zjutraj pred poukom dobijo med in maslo. Po šolskem zvočniku smo poslušali, kaj predstavlja zdrav in energijsko polnovreden zajtrk. Bolj zdravo je jesti domačo, lokalno pridelano hrano. Sam se žal ne prehranjujem zdravo, ker nimam časa jesti ob urah, ko naj bi jedel posamezen obrok.

Miha Podobnik, 8. a

Na naši šoli imamo vsako leto tradicionalni slovenski zajtrk. Zajtrk mora biti zdrav, saj nam daje energijo za ves dan. Dobro je, da je hrana slovenska, dobro pa je tudi, da jemo sadje. Kot zdrav zajtrk bi lahko jedli tudi kruh s sirom in jabolkom, jajca s kruhom in korenjem in še kaj.

Emilija Cukjati in Jakob Rožmanec, 8. a

Po mojem mnenju je zajtrk najpomembnejši dnevni obrok, saj prebudi tvoje možgane in telo. Jaz za zajtrk jem umešana jajca, omega tri maščobe in A-, C-, D- in E-vitamnine. Seveda so pomembni tudi drugi obroki, prav tako pa tudi to, iz kakšne hrane so sestavljeni, kakšno je njeno poreklo, ali vsebujejo maščobe, ogljikove hidrate, sladkorje, beljakovine … ki jih potrebuje naše telo. Slovenski zajtrk, ki ga imamo na naši šoli, se mi zdi odlična ideja, saj nam predstavijo in dajo okusiti pravo slovensko hrano.

Andraž Umek, 8. c

Na osnovni šoli Antona Martina Slomška je danes dan slovenske hrane. Obeležimo ga tako, da si aho zjutraj postrežemo s slovenskim medom, maslom, mlekom in jabolkom. Nato v prvi šolski uri sledi 15 minut gibanja in pogovor o zdravi hrani. Pomembno je, da je naša hrana zdrava in raznolika in tudi, da zajtrkujemo, saj s tem pripravimo naše telo na dan, ki je pred nami.

Tina Govekar , 8. b in Anđela Čerčelanović, 8. c

Na naši šoli vsako leto obeležujemo dan slovenske hrane. Na ta dan imamo na jedilniku tradicionalne slovenske jedi. Za zajtrk jemo maslo, med in mleko. Za kosilo pa kakšno mineštro in sladico. Na ta dan se veliko pogovarjamo o zdravi hrani in zdravih obrokih. Na dan naj bi zaužili pet polnovrednih obrokov. Zajtrk je najpomembnejši obrok, saj nam da energijo za ves dan in nam pomaga, da se lahko skoncentriramo in razmišljamo. Za zajtrk je dobro jesti hrano, kot je kakšen jogurt, sadje … Hrana naj vsebuje vse snovi, ki jih potrebuje naše telo: beljakovine, vitamine, minerale …

Anja Molk in Ana Zvonareva, 8. c

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...