POROČILO Z EKSKURZIJE NA DOLENJSKO

Šesta razreda OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika smo se v ponedeljek, 8. 4. 2019, odpravili na ekskurzijo po Dolenjski. Pot z avtobusom je potekala mirno in prispeli smo na prvi cilj – v samostan Stična. Tam smo si najprej ogledali samostansko zunanjost, nato pa smo se z vodnico podali na raziskovanje njegove notranjosti. Ogledali smo si krajši film, ki je prikazoval postopek izdelave pergamenta in barv, ki so jih menihi pisarji potrebovali za svoje delo. Izvedeli smo tudi veliko o zgodovini samostana. Sledil je ogled samostanske cerkve svetega Nikolaja in samostanske lekarne.

Po nekaj minutah vožnje smo nato prispeli na Muljavo, rojstni kraj Josipa Jurčiča. Sprehodili smo se po njegovi domačiji in si ogledali zanimive stavbe, ki predstavljajo muzej na prostem: rojstno hišo, gospodarsko poslopje, čebelnjak z lepo poslikanimi panjskimi končnicami, videli pa smo tudi Krjavljevo kočo in prostor, namenjen letnemu gledališču, kjer  uprizarjajo Jurčičeva dramska dela.

Naš naslednji cilj je bil Tabor nad Cerovim, kjer smo izvedeli veliko o turških vpadih na Slovenskem. Povzpeli smo se na grič s cerkvijo, ograjeno z obzidjem, kamor so se v času turških vpadov zatekli ljudje iz okoliških krajev, da bi se skrili pred Turki. Sprehodili smo se tudi po obzidju in gledali skozi strelne line.

Naš zadnji postanek pa je bil na Rašici, na domačiji Primoža Trubarja, očeta slovenske književnosti. Tam smo izvedeli zanimive podatke o njegovem življenju in delu. Udeležili pa smo se tudi delavnice, kjer si je vsak izmed nas izdelal svojo miniaturno knjižico.

Polni novega znanja in lepih vtisov, ki jih ni moglo pokvariti niti deževno vreme, smo se odpravili domov.

                                                                                                                                   Katarina Verbič, 6. b

(Skupno 519 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...