POKUKALI SMO V PRETEKLOST NAŠIH PREDNIKOV

V torek, 9. 1. 2018, smo drugošolci obiskali Mestni muzej v Ljubljani. Želeli smo spoznati, kako so ljudje živeli v preteklosti.

Gostiteljica, gospodinja Magdalena, nas je skozi pripoved popeljala v čas pred šestdesetimi leti. Nekateri gospodinjski pripomočki iz preteklosti so drugačni od tistih, ki jih uporabljamo danes. Zanimalo nas je, kako so nekoč prali in likali perilo, kako so zmleli kavo in orehe, na kakšen način so pripravili piškote, s čim so očistili čevlje in ribali tla. Izvirne gospodinjske pripomočke smo na delavnici uporabljali prav tako, kot so to počele naše praprababice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V družbi viteza Jurija in šuštarja Bruna smo se podali na potep po srednjeveški Ljubljani. Prisluhnili smo jima, kaj se je zgodilo s kozarcem na grajski pojedini, ko je padel v stranišče, kam se je skrila izgubljena zibelka in kje so kaznovali goljufive peke. Nato nas je Bruno povabil v svojo čevljarsko delavnico in nam predstavil, kako se izdela čevlje. Sami pa smo si pod njegovim budnim očesom izdelali mošnjičke. Za konec smo se posladkali s čisto pravimi srednjeveškimi piškoti.

V muzeju je bilo v družbi gospodinje Magdalene, viteza Jurija in šuštarja Bruna res zanimivo in poučno.

Učenci 2. razredov

(Skupno 246 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...