DAN SLOVENSKE HRANE

Vsako leto na tretji petek v novembru poteka po slovenskih šolah in vrtcih dan tradicionalne slovenske hrane. V petek, 17. 11. 2017,  smo se torej spomnili, katera živila so jedli naši dedki in babice.

Na naši šoli smo si še pred poukom lahko privoščili tradicionalni slovenski zajtrk. Vse jedi, ki smo jih okusili, so iz naših pašnikov, polj, čebelnjakov in sadovnjakov. To jih naredi še bolj zdrave, saj niso prepotovale na tisoče kilometrov. Maslo in med v kombinaciji s črnim kruhom pa sta tudi zelo hranljiv obrok. Zraven spadata tudi sveže jabolko ter kravje mleko.

Ob koncu pouka pa so nas v jedilnici že čakale primorska jota in za posladek še miške ali fritule. Mlajši otroci pa so za popoldansko malico imeli rženo žemljo in kislo mleko.

Po šoli so bili izobešeni tudi plakati, mlajši učenci pa so dobili še zgibanke o kranjski sivki, ki je naša domorodna čebela.

Vsako leto se tako torej spomnimo na tisto, kar je naše, zdravo ter zelo okusno.

Šolska novinarka

Neža Kavčič, 9. b

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...